Geld lenen

Steeds meer Nederlanders krijgen het financieel lastig. Het leven wordt alsmaar duurder, maar de inkomsten stijgen niet navenant. Hierdoor sluiten steeds meer Nederlanders een lening af. Soms om een grote aankoop zoals een huis of auto te financieren, maar soms ook om gewoonweg rond te komen.

Verschillende leningen voor verschillende situaties

Voor het doen van een grote aankoop wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Iemand die een huis koopt sluit uiteraard een hypotheek af. Dit is iets wat ingeburgerd is in Nederland en waar dan ook niemand van op kijkt of hier commentaar op heeft. Geld lenen wordt door heel veel Nederlanders gedaan en dat voor uiteenlopende doeleinden.

Geld lenen om gewoon rond te kunnen komen

Mensen die gewoon geld nodig hebben om rond te komen, of een klein bedrag tekort komen om zoiets als een vakantie te boeken doen vaker een beroep op een minilening.

Er zijn verschillende redenen waarom er voor deze lening wordt gekozen. Wij hebben de belangrijkste redenen op een rij gezet.

  1. Iemand wil snel over geld beschikken. Het geldtekort is zo nijpend dat er geen tijd is om te wachten op het doorloopproces van een leningaanvraag bij een bank of andere kredietverstrekker. Zij willen simpelweg snel over extra cash beschikken.
  2. Er is sprake van een negatieve BKR registratie. Door deze negatieve BKR registratie komt iemand niet langer in aanmerking voor het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening.
  3. Sommige mensen hebben geen zin in de rompslomp die komt kijken bij het aanvragen van een lening en besluiten daarom te kiezen voor een minilening omdat deze snel en eenvoudig aan te vragen is.
  4. Mensen zijn bang dat hun lening bij het BKR wordt geregistreerd en dat zij hierdoor in een later stadium problemen kunnen krijgen bij het aanvragen van een hypotheek of andere lening. Daarom kiezen zij er bewust voor om geld te lenen zonder BKR toetsing.
  5. Soms is er slechts een klein bedrag nodig om een tekort aan geld op te lossen. Bij het aanvragen van zowel een doorlopend krediet en persoonlijke lening wordt er vaak een minimum gesteld van €2,500 en dat is meer dan dat iemand nodig heeft.

De te betalen rente

Lenen kost geld en dat geldt voor alle leningen die je afsluit. Ga je geld lenen door middel van een minilening, dan zijn deze kosten relatief hoog. De rente die in rekening wordt gebracht valt in de hoogst toelaatbare categorie. 

Het is in Nederland namelijk zo dat er bij wet geregeld is wat de maximale rente is die voor een lening in rekening mag worden gebracht. Dit wordt de maximale kredietvergoeding genoemd.

Zakelijke leningen en rente

Dit geldt echter alleen voor leningen aan particulieren. Voor een zakelijke lening is er geen dergelijk maximum vastgelegd. 

Hier zie je dan ook wel rentes terugkomen die kunnen  oplopen tot wel 30%. Gelukkig worden particulieren en burgers beschermd tegen dit soort woekerrentes en praktijken..

Bescherming door de overheid

Het in het leven roepen van het kredietregister wordt niet door alle Nederlanders gewaardeerd. Het komt af en toe over dat in Nederland de burgers een beetje worden betutteld door alle wetten en regeltjes.

Toch ben ik persoonlijk van mening dat een instrument zoals een kredietregister in principe geen verkeerd idee is. Het is echter wel zo dat er goed mee moet worden omgegaan. Op dit moment wordt het door banken en kredietverstrekkers zwart-wit naar gekeken en wordt er weinig aandacht geschonken aan persoonlijke situaties.

Heb je door pech of een bijzondere situatie een negatieve BKR registratie opgelopen maar is jouw situatie nu geheel anders, dan blijf je daar de negatieve gevolgen van ondervinden. En dat is niet in alle situaties terecht.,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *