gratis bankrekening openen

Bij welke bank kan je een gratis bankrekening openen? Er komen steeds meer banken bij die de mogelijkheid bieden tot het openen van een geheel gratis bankrekening. Op dit moment gaat het nog om online banken die deze mogelijkheid bieden. 

Echter, door de concurrentie die deze banken veroorzaken, zullen andere banken op een gegeven moment dienen te volgen. Bij Revolut kan je op dit moment gewoon geheel gratis een bankrekening openen. Gaan nog meer banken dit voorbeeld volgen? Wij van 1000k hopen in ieder geval van wel.

Waarom betalen voor iets dat ook gratis is?

Want wie houdt er nou van om te betalen voor iets, wat je ook gratis kunt krijgen? Wij in ieder geval niet. Op deze manier kan je eenvoudig geld besparen. Daarnaast rijst ook de vraag waarom je bij de ene bank wel een gratis bankrekening kan openen, terwijl een andere bank hiervoor kosten in rekening brengt. Dat geeft toch een beetje het gevoel dat je voor de gek wordt gehouden.

Banken maken enorme winsten

Gezien de enorme miljarden winsten die banken maken lijkt het hier wel een beetje op. Want uiteindelijk worden deze winsten gemaakt door het in rekening brengen van allerlei kosten. De hoogte van deze winsten rechtvaardigt dan ook de vraag of deze tarieven niet gewoonweg te hoog zijn.

Slechts weinig mensen stappen over naar een andere bank

De consument heeft ook een rol in deze. Mensen zijn doorgaans erg loyaal aan hun bank. Er zijn maar weinig mensen die overstappen naar een andere bank. Daarnaast zijn er bijna helemaal geen mensen die regelmatig overstappen naar een andere bank.

Dit is ook wel te begrijpen, want het overstappen naar een andere bank heeft redelijk wat voeten in de aarde. Je dient iedereen te informeren dat jouw bankrekening is veranderd. En daarnaast dienen degene die jij informeert ook deze informatie te verwerken. Hier gaat in de praktijk nog wel eens wat fout.

Waarom wordt overstappen niet gemakkelijker gemaakt?

Maar persoonlijk vraag ik me af, als je jouw mobiele telefoonnummer mee kan nemen naar een andere provider, waarom kan dat niet bij een bankrekening. Zou je eigenlijk gewoon niet jouw IBAN nummer mee moeten kunnen nemen naar een andere bank? 

Op die manier zou het overstappen naar een andere bank net zo eenvoudig worden als het overstappen naar een andere mobiele provider.

Ik kan me voorstellen dat dit bij een IBAN nummer lastiger is om in de praktijk te brengen. Maar het is natuurlijk ook zo dat er voor banken weinig te winnen valt om dit in de praktijk mogelijk te maken. 

Ik weet uit ervaring dat binnen de energiesector er ontzettend veel geld wordt uitgegeven om nieuwe klanten binnen te halen. En veel van deze klanten verdwijnen weer na een jaar. Dit levert een enorme kostenpost op, waar tegenover relatief weinig inkomsten staan.

Meer concurrentie leidt tot lagere prijzen

Dit zorgt er echter wel voor dat er sprake is van enorme concurrentie, hetgeen ervoor zorgt dat elk bedrijf concurrerende tarieven dient aan te bieden. Dit is een algemeen economisch principe. Des te meer concurrentie, des te lager de prijzen.

In ieder geval zorgen nieuwe online banken zoals Revolut ervoor dat er meer concurrentie ontstaat. Doordat Revolut een gratis bankrekening aanbiedt, zijn er meer en meer mensen die overstappen naar deze bank. Wel is het zo dat je bij deze nieuwe online banken nog geen geld kunt lenen. Dit gaat in de toekomst echter wel veranderen, zodat er op het gebied van leningen ook meer concurrentie zal ontstaan.

Het wordt mijn inziens alleen veroorzaakt doordat overstappen niet zo eenvoudig is, dat niet nog meer mensen overstappen. Dit zou eigenlijk in de toekomst eenvoudiger moeten worden gemaakt, om de concurrentie groter te maken op het gebied van bankieren.

Hiervan zal uiteindelijk iedereen profiteren. Behalve de banken zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *